Számomra ez a briós a legfinomabb, könnyű foszlós tészta, finom íz! A
tésztából nyugodtan süthetünk kalácsot is. Még finomabb lesz, ha kevés házi vanília-kivonatot
vagy vaníliás cukrot is adunk a tésztához.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 14 dkg. cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 kg. finomliszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 5 tojássárgája
- 2 kk. só
Tetejére:
- tojássárgája
- kristálycukor
Elkészítés:
Az élesztőt 2dl.
langyos, cukros tejben felfuttatom. A maradék tejet is meglangyosítom. A többi
hozzávalóval együtt, közepesen lágy tésztát dagasztok. Kézzel és géppel
egyaránt kidagasztható, nekem géppel 15 perc elég volt. Letakarva duplájára
kelesztem, ez akár egy óra is lehet.
Ezután gyengén
lisztezett deszkára borítom, és 24 darabra vágom, hüvelykujj vastagságúra
kisodrom és lazán feltekerem, mint egy csigát.
A tészta végét kilapítom és
beteszem a csigusz alá. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel
egymáshoz, hogy legyen helyük nőni. Még
20 percig kelesztem, konyharuhával letakarva.
Ha megkeltek
tetejüket megkenem tojássárgájával és vastagon megszórom kristálycukorral. Előmelegített
sütőben, 190 fokon, kb. 25perc alatt világosbarnára
sütöm.
5 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek a briósaid:) Boldog Húsvéti ünnepeket kívánok:)
Köszönöm. Én is pihentető, kellemes Húsvétot kívánok!
Nagyon kis helyesek, gusztusosak!
Kipróbáltam a receptet, és életemben nem ettem még ilyen finom, könnyű briost, én cukros fahéjjal szórtam meg, és a családom oda volt érte!! Köszönet a receptért!!
Feltétlenül kipróbálom ezt a receptet. Köszönöm szépen.
Megjegyzés küldése